У Прибоју је 28. априла 2017. године одржан састанак локалне самоуправе општине Прибој и Хуманитарне организације „Стара Рашка“. У име локалне самоуправе били су присутни Лазар Рвовић, председник општине и Борис Мрдовић, председник Скупштине општине, а у име „Старе Рашке“ Милован Ивановић, председник Управног одбора, Војин Вучићевић, извршни директор за пројекте, Чедо Вучићевић и Раде Прелић, чланови Управног одбора и Зоран Благојевић, представник Испоставе Хуманитарне организације у Прибоју.

Тема састанка је била потребе и могућности даље сарадње између локалне самоуправе и Хуманитарне организације, на добробит грађана Прибоја. Сарадња би се остваривала највише кроз заједничко финансирање пројеката „Старе Рашке“ који би се реализовали на територији општине Прибој. Ради се о удруживању средстава, односно суфинансирању, тако да се средства општине Прибој не могу сматрати донацијом или спонзорством Хуманитарној организацији, јер она та средства неће користити за себе, већ за грађане општине Прибој. Са тог разлога „Стара Рашка“ за средства није аплицирала на општинском конкурсу.

На дневном реду су биле следеће теме и договори:

  1. 1.      Набавка воћних садница

Договорено је да се настави вишегодишња пракса да „Стара Рашка“ набавља и дели воћарима Прибоја саднице: шљиве, јабуке, крушке, трешње, вишње, дуње, ораха и питоме леске, чију набавку ће финансирати општина Прибој, корисници садница и Хуманитарна организација, у процентима који ће бити касније утврђени.

  1. 2.      Набавка пољопривредне механизације

Општина Прибој је прихватила програм Хуманитарне организације да се за пољопривреднике Прибоја врши набавка пољопривредне механизације од Фабрике пољопривредних машина из Бољевца. У набавци ће финансијски учествовати општина Прибој, корисници механизације и „Стара Рашка“, у процентима који ће бити накнадно утврђени.

Улагања у саднице и механизацију чине се у интересу одрживости села, да се побољшају услови за живот и рад на селу, да се механизацојом надомести помањкање радне снаге на селу.

  1. 3.      Општина Прибој је прихватила иницијативу „Старе Рашке“ да учествује у одржавању манифестације на Јавору на Петровдан 12.07.2017. године, која садржи три програма: Обележавање Јаворског рата 1876 – 1878. године, у ком програму учествује и Војска Србије, што манифестацију чини државном; Одржавање Часа историје; Одржавање Сабора српске омладине из матице и расејања, 10. јубиларног великог Сабора. Цела манифстација са сва три програма дело је Хуманитарне организације „Стара Рашка“, која је заслужна што је обележавање Јаворског рата и Калипољске битке ушло у календар Војске Србије.
  1. 4.      Локална самоуправа је прихватила да се реши проблем кадрова Испоставе Хуманитарне организације у Прибоју, чиме ће се створити бољи услови за рад „Старе Рашке“ на простору општине Прибој и услови за још бољу сарадњу општине и Хуманитарне организације

Закључено је да договорено реализују г. Мрдовић и г. Ивановић, уз сагласност председника општине г. Рвовића.

Прихватањем предлога Хуманитарне организације локална самоуправа општине Прибој показала је спремност за сарадњу, која је претходних година била на завидном нивоу. Пре ових договора општина је ове године по конкурсу определила „Старој Рашкој“ износ од 100.000 динара, за подстицај реализацији хуманитарних и друштвено – социјалних пројеката. Ниво сарадње локалне самоуправе са „Старом Рашком“ оправдава што Хуманитарна организација највише помоћи даје угроженима у Прибоју. Она је то годинама чинила, а тако ће бити и убудуће.

„Стара Рашка“ је задовољна и захвална на подршци и досадашњој сарадњи, а реализовањем данас договореног, Прибој ће бити у приоритету код реализовања Програма рада Хуманитарне организације за 2017. годину. 

                                                                                                УПРАВНИ ОДБОР

ДОНАТОРИ