ДЕЛЕГАЦИЈА „СТАРЕ РАШКЕ“ НА ВИДОВДАНСКОМ САБОРУ У БОБОТИ

 

На позив организатора Видовданског сабора у Боботи СКД-а „Просвјета“, пододбора из Боботе, и СКУД-а „Ђоко Патковић“ из овог села, делегација Хуманитарне организације „Стара Рашка“ била је гост на манифестације 22. и 23. јуна 2019. године. Гост на обележавању Видовдана био је и проф. др Милимир Мучибабић, председник СКД „Просвјета“ из Београда.

Село Бобота, чисто српско село у Хрватској припада Вуковарско-сремској жупанији, које окружују српска села Трпиња, Бршадин, Пачетин, Лудвинци и Вера у општини Трпиња. Бобота је од центра општине удаљена 5, од општине Вуковар 15, и од општине Борово село 20 километара. Пре грађанског рата 1990. године Бобота је имала више од 500 домаћинстава и 3.000 становника, а данас има око 400 домаћинстава са приближно 1.200 становника.

Бобота је без индустрије, са јако развијеном пољопривредом, посебно свињогојством. Друштвене потребе Бобоћани задовољавају преко СКУД „Ђоко Патковић“, СКД „Просвјета“, ФК „Борац“, основан 1929. године, Шаховског клуба, Удружења чувара православне српске културе, Ловачког удружења, Удружења жена Боботе, Ватрогасног друштва, пре свега у оквиру цркве и осмогодишње школе. Црква са иконостасом рађена је од 1762. до 1778. године. Вредан иконостас данас је у фази рестаурације, која није завршена због недостатка финансијских средстава. Културни и спортски живот одвијају се у великом и лепом Дому културе, на дивном стадиону са рефлекторима, и у дворанама у оквиру основне школе.

 
   

Ове године на 38. Видовданском сабору као гости су учествовали: КУД „Бранислав Нушић“ из Борова и СКД „Просвјета“ из Загреба, из Босне и Херцеговине КУД „Напредак“ Бушлетић-Доња Грапска и КУД „Васо Пелагић“ Пелагићево, КУД „Љубомир Ивановић Геџа“ из Ковачевца у Србији, Факултет за културу и уметност „Узгород“ из Украјине и Фолклорни ансамбл „Атанас Манчев“ из Бургаса у Бугарској.

У знак захвалности на присуству великој манифестацији Боботе, у знак пријатељства и сарадње, организатори односно домаћини уручили су поклоне „Старој Рашкој“ и „Просвјети“ из Београда.

На гостопримству и поклонима у име делегације „Старе Рашке“ бираним речима захвалио се г. Војин Вучићевић, председник Управног одбора Хуманитарне организације. Између осталог је рекао: „Није случајно што је делегација „Старе Рашке“ данас у Боботи, као што није случајно што једанаест година заредом ансамбл СКУД-а „Ђоко Патковић“ учествује у програму Сабора српске омладине из матице и расејања на планини Јавор, који организује „Стара Рашка“. Нешто нас повезује и спаја. Шта је то што нас повезује знате и ви и ми“.

На крају, Вучићевић је позвао Бобоћане да ове и наредних година на Петровдан 12. јула дођу на Јавор у што већем броју.

УПРАВНИ ОДБОР