ДЕЦИ У РАШКОЈ ОБЛАСТИ ЗА БОЖИЋНЕ ПОКЛОНЕ 4.300.000 ДИНАРА

„Стара Рашка“ остаје верна традицији, захваљујући Хуманитарној Фондацији „Стара Рашка“ из Канаде, да у Рашкој области дели Божићне поклоне болесној и сиромашној деци, деци без родитеља и деци чији родитељи нису запослени.

У освит 2020. године Хуманитарна организација је поделила поклоне за 860 деце, у вредности од 4.300.000 динара.

У поподневним часовима 3. јануара у Цркви Светог Петра и Павла у Сјеници 180 деце добило је по 5.000 динара. Ову поделу посебно карактерише, у односу на раније поделе, што је највећи број деце био из мешаних бракова чије мајке су рођене у Албанији. Овим је „Стара Рашка“ још једном показала бригу о мешаним браковима који су препородили Пештер, пре свега због броја деце. Захваљујући тој деци неколико затворених школа на Пештери почело је поново да ради.

Сјеница: Председник Управног одбора "Старе Рашке" Војин Вучићевић свечано отвара поделу Божићних поклона

Сјеница: Сала Парохијског дома је била пемала да прими сву децу

елегација „Старе Рашке“ искористила је присуство већег броја брачних парова нмешаних бракова да са њима разговара о условима за живот на Пештери. Општи је закључак да су нерешена питања инфраструктуре (путеви, вода и др.) највећи проблерм за живот на селу. Неки истичу да их пошумљавање пашњака тера да напусте ове просторе, јер више немају услова за сточарство, а без сточарства њима овде нема опстанка. У селу Црчево према Голији осам породица у којима има 18-торо деце због пошумљавања односно смањења површине пашњака њихов опстанак је овде доведен у питање.

Сјеница: Војин Вучићевић говори о значају мешаних бракова за Пештерску висораван 

Сјеница: раздрагана деца чекају поклоне

Сјеница: кренула подела

Сјеница: поклони прво најмлађима

Представници „Старе Рашке“ обећали су Пештерцима свеколику помоћ за останак и опстанак на том простору. Помагала је њима „Стара Рашка“ у последњих петнаест година, на чему су врло захвални.

У суботу 4. јануара у домовима културе у Новој Вароши и Пријепољу настављена је и завршена подела Божићних поклона.

Нова Варош: Војин Вучићевић поздравља децу са Мир Божији Христос се роди

Пријепоље: поздрав и за децу Пријепоља

Прво је пре подне у Новој Вароши 240 деце добило поклоне по 5.000 динара. Затим, у поподневним часовима у Пријепољу је 440 деце добило драгоцене поклоне.

Нова Варош: Захвалност и деце и родитеља

Нова Варош: слика која се ретко виђа, пуна сала деце која су добила покон

Пријепоље: охрабрује број породица са више деце

Пријепоље: осмеси на све стране

Пријепоље: породице са петоро деце су реткост у Рашкој области

У сва три града исказана је велика подршка Хуманитарној Организацији, тако што су „стари“ чланови уплатили чланарину, а велики број се учланио и уплатио чланарину.

Ова година била је 15-та година заредом од када Хуманитарна Фондација из Торонта у Канади шаље наменска средства за Божићне поклоне деци у Рашкој области. До сада је послала 810.500 канадских долара, што износи 540.000 евра или 64.840.000 динара, за 13.000 дечијих поклона. Ово доброчинство приписује се српској дијаспори у Канади односно тамошњој Хуманитарној Фондацији „Стара Рашка“, иза које стоји породица Вараклић родом из Пријепоља, највећом заслугом г-ђи Драгани Вараклић, председници „Стара Рашке у Канади. Нека се ово чињење свим добротворима добром врати, а тако мора бити јер су средства определили за децу.

УПРАВНИ ОДБОР