ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ЈАВОР 2019.“

 На легендарној планини Јавор на Петровдан 12. јула 2019. године одржана је XII традиционална народна манифестација посвећена бурној историји Јавора, у функцији неговања и очувања две националне вредности: Традиција ослободилачких ратова и Српско коло.

Држава и црква на истом задатку

Покровитељ Манифестације био је председник Србије г. Александар Вучић, а њени организатори општине Ивањица и Нова Варош и Хуманитарна организација „Стара Рашка“. Манифестацију је обележило присуство представника Министарства одбране, Генералштаба и Гарде Војске Србије. Венце на Споменик мајору Илићу и Спомен обележје на Калипољу положили су: у име председника државе његов изасланик министар у Влади Србије министар г. Зоран Ђорђевић, Војска Србије, општине Ивањица и Нова Варош, „Стара Рашка“, Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова 1912-1918. из Ужица и Ивањице и Школа из Кушића, која носи име мајора Илића.

Полагање венца председника Србије: министар Зоран Ђорђевић Одавање почасти борцима Јаворског рата
Полагање венаца: министар Ђорђевић и председник општине Ивањица Министар Ђорђевић поздравља се за организаторима Манифестације
Полагање венаца делегације "СтареРашке" Организатори Манифестације са министром Ђорђевићем

У културно-уметничком програму учествовали су ансамбли из Станчева код Темишвара, Боботе код Вуковара и Бања Луке и локални из Ивањице и Нове Вароши, изворне групе из Ивањице и Нове Вароши и гуслар Златарац Милић Шапоњић.

Због њих је основан Сабор Српско коло ће живети док буде српске омладине
Шумадинсци по ношњи и капи, а дошли из Румуније Златарац Милић Шапоњић

Пре полагања венаца и културно-уметничког програма служена је литургија у Цркви-спомен костурници на Јавору, посвећена погинулим ратницима, јунацима Јаворског српско-турског рата 1876-1878. године.

Обраћање скупу у име председника Србије: министар Ђорђевић

Окупљенима на Јавору обратили су се: министар г. Зоран Ђорђевић, председник општине Ивањица г. Зоран Лазовић и председник Управног одбора „Стера Рашка“ г. Војин Вучићевић. Између осталог сви су говорили о бурној историји Јавора, о Јаворском рату, који је Србија изгубила са губитком близу 20.000 бораца, о рату који је био увод у Први балкански рат 1912., у коме је Србија победила и ослободила се петовековног турског ропства. Говорило се о прошлости Јавора и његовог окружења, садашњем стању и плановима за будућност.

У обраћању у име Хуманитарне организације г. Вучићевић је подсетио да је „Стара Рашка“ 2008. године основала Манифестацију на Јавору. Тада је мало ко веровао да ће она постати државна и црквена, да ће постати национална. Пре неколико година Манифестација је ушла у календар Војске Србије, да се одржава на Петровдан 12. јула сваке године, од када је њен покровитељ председник државе, чиме је постала државна. У функцији обележавања Јаворског рата у међувремену је саграђена Црква-спомен костурница у којој се сваке године одржава помен ратницима Јаворског рата. Тиме је Манифестација постала и црквена.

Говор г. Вучићевића изазвао је велику пажњу

Господин Вучићевић је објаснио одкуда да се „Стара Рашка“ као хуманитарна организација бави традицијама српских ослободилачких ратова и српском колом као културним наслеђем. У Статуту „Старе Рашке“ и свим њеним програмима стоји њена посвећеност и овим питањима, казао је Вучићевић и закључио – Јаворски рат не можемо да славимо, али морамо да га памтимо и обележавамо, да испуњавамо обавезу прма родољубима који су дали животе за слободу српског народа. 

УПРАВНИ ОДБОР