САРАДЊА „СТАРЕ РЕШКЕ“ НА ПОЉУ ДУХОВНОСТИ

 

У селу Штитково, Епархија милешевска, у Храму св. Благовештења на Госпођиндан 28. августа 2019. године освештан је рестаурирани вредан иконостас из 1902. године и уједно приређена свечаност за приложнике четворогодишње обнове овог историјског Храма духовности.

Литургију на овај велики православни празник служио је епископ милешевски г. Атанасије (Ракита), освештао иконостас, обавио причешће верујућег народа, уручио грамате великим приложницима и обратио се присутним верницима.

Госпођинданској свечаности присуствовало је око 300 приложника обнове Храма, којима је у знак захвалности уручена Монографија Штитково – историјско, духовно и културно наслеђе, аутора Ужичана Драгише Милосављевића и Бошка Копуновића, у издању Одбора за обнову Храма св. Благовештења, тежине 1,7 килограма.

„Стара Рашка“ са 550.000 динара била је приложник обнове Храма. Четири године трајања обнове обављала је за  Одбор за обнову све административне послове, којих је било на претек. Свих је година обнове организовала бесплатан превоз приложника и других верника за одлазак из Београда у Штитково на освећење новог крста и звоника и рестаурираног иконостаса, на обележавање изведених радова и пружање подршке обнови овог сакралног објекта, чији су темељи стари 365 година. 

Прилог за обнову Храма дали су сви активисти „Старе Рашке“ и велики број њених чланова. У све дане обележавања обнове, а било их је четири, велики број приложника из „Старе Рашке“ и цело њено руководство били су у Штиткову да искажу опредељеност ове Хуманитарне организације за сарадњу на пољу духовности. 

                                                                                                                                 УПРАВНИ ОДБОР