„СТАРА РАШКА“ НА ВИДОВДАНСКОМ САБОРУ У КРАЈЧИНОВИЋИМА

 

Они који су се заклели да на простору Рашке области чувају и негују обичаје и традицију, да на овим просторима културно наслеђе што дуже траје, на Видовдан 28. јуна 2019. године у Крајчиновићима, на тромеђи Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине односно Републике Српске и четворомеђи општина Прибој, Пљевља, Рудо и Чајниче организовали су јубиларни 25. Видовдански сабор. Сабораши су били људи који су до недавно живели у једној држави, а данас су подељени у три државе, а да их нико није ни питао за ту поделу. Државне границе су поделиле људе и њихова имања, што и додатно отежава живот.

Програм манифестације подсећа на некада добра времена, када се овде окупљало по неколико хиљада људи. Сада их се сваке године све мање окупља, јер се у Рашкој области и њеном окружењу убрзано празне и села и градови. Борба бикова, коњске трке, извлачење трупаца воловском запрегом, стругање трупаца, спортска такмичења и др. мотивише људе да дођу. Овакву једну манифестацију треба да подрже државне и привредне структуре док не буде касно.

Хуманитарна организација „Стара Рашка“ из Београда подржава овакве и сличне манифестације, организационо и финансијски, јер је посвећена селу и његовом културном наслеђу. Из тих разлога „Стара Рашка“ је присутна на овој манифестацији више од једне деценије. Тако ће бити док траје манифестација и Хуманитарна организација. Подсећамо да је некада „Стара Рашка“ на овај Видовдански сабор доводила девојке из Албаније, давала пристојне новчане награде победницима у важним дисциплинама, чинила све да скуп буде успешан.

Предузеће СУТР „Горава“ из Крајчиновића сада је главни спонзор манифестације. С обзиром на шири значај манифестације помоћ за њено одржавање треба да пружају локалне самоуправе и привредници свих поменутих општина, да на тај начин Видовдански сабор у Крајчиновићима постане заједничка манифестација. У том правцу треба размишљати и радити за окупљање у 2020. години. 

УПРАВНИ ОДБОР