„Стара Рашка“ сарадник Војске Србије

 

            Потпреседник Владе Србије и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић одржали су 10. новембра 2022. године у сали Дома Гарде у Топчидеру састанак са представницима 37 невладиних организација које сарађују са Војском Србије.  Међу њима је била и делегација Хуманитарне организације „Стара Рашка“, једина од хуманитарних организација из Србије.     

                       Позив „Старој Рашкој“ је уследио због њене изузетне сарадње са Војском Србије на обележавању Јаворског српско – турског рата 1876 – 1878. године, које се одржава сваке године на Петровдан 12. јула, у организацији "Старе Рашке" и општина Ивањица и Нова Варош. Манифестација је постала државна, јер је њен покровитељ председник Србије, почео Томислав Николић а наставио покровитељство Александар Вучић. Планина Јавор због Јаворског рата и Калипољске битке је на првом месту простор у Рашкој области који заслужује обележавање историјског догађања. То је препознала „Стара Рашка“ 2008. године и основала Манифестацију на Јавору, у којој последњих пет година учествује три рода Војске Србије. 

     

                    Улога „Старе Рашке“ у обележавању Јаворског рата и Калипољске битке помогла је да ова Организација буде одликована Орденом Светог Саве и Златном медаљом за заслуге.

                                                                                                                                         Управни одбор   

ДОНАТОРИ